Sosik pomidorowo-parykowy do kanapek, mięsa..
Sosik:
3 słoiczki koncentratu pudliszki (tradycyjne słoiczki)
3 kg. papryki czerwonej
2,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu (polecam pół szklanki zwykłego, pół winnego)
6 dużych ząbków czosnku
liść laurowy, ziele ang., chili
2 łyżki soli
zioła jakie kto lubi, u mnie: bazylia,oregano, tymianek, majeranek
I robimy:
Papryczkę, po odrzuceniu nasion mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach + liść + ziele (15 minut gotować).
Po tym czasie + cukier + ocet (kolejne 15 minut gotować).
Dodać przeciery + sól + czosnek + ziółka + olej (wlewać powoli mieszając i gotować chwilę, aż się olej wchłonie)
Zalewać gorącym sosem słoiki, pasteryzować 5-6 minut od zagotowania.


  PRZEJDŹ NA FORUM