Papryka z pieczarkami (do zapiekanek)
Przepis lata świetlne dostałam od siostry .
Zrobił furorę w akademikach gdy moja młodzież studiowała.
Chleb tostowy , trochę tej mieszanki , wędlina , ser żółty i do piekarnika .
Tosty nigdy nie przejadły się studentompan zielony



3 kg papryki - pokroić w cienkie paseczki
1 i 1/2 kg - pieczarek pokroić w talarki
1 kg - cebuli pokrojonej w pół plastry
Pokrojone pieczarki i cebulę sparzyć wrzątkiem.

Zalewa
2 szkl. wody
1 i 1/2 szkl. octu 10%
1 i 1/2 szkl. cukru
4 płaskie łyżki soli
Wszytko razem zagotować .

Przygotowane warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą .
Jeszcze raz wymieszać , chwilę odczekać i napełniać słoiczki
Pozostałą zalewą dopełnić każdy słoiczek.
Małe słoiczki pasteryzować ok 15 min , duże 20 min/


  PRZEJDŹ NA FORUM