Kokosówka
Składniki:
- 1l alkoholu >40% ( ja biorę 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody)
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1l mleka uht 3,2%
- 400 g wiórków kokosowych
- duże opakowanie cukru waniliowego.

Mleka, alkohol i cukier waniliowy dobrze wymieszać, wymiksować. Zalać płynem wiórki kokosowe i wstawić zakręcone naczynie do lodówki na co najmniej tydzień. Codziennie potrząsać zawartością. Po 7 -10 dniach zlać nalewkę, kokos porządnie wycisnąć przez gazę w celu odzyskania maksymalnie cennego płynu. Porozlewać do butelek. Wiórki kokosowe pakuję do pudełeczka i zamrażam. Wykorzystuję do ciast i deserów.
Nalewka jest krótkoterminowa! Przechowywać do miesiąca w chłodnym i ciemnym miejscu.
U mnie nigdy nie stoi dłużej niż 2 tygodnie i to solidnie pilnowana. pan zielony

Ważna uwaga!
Z powyższych proporcji naleweczka wychodzi bardzo łagodna.... typowo babski trunek. Mocy niewiele ale całkiem dobrze poniewiera. Jak ktoś woli mocniejszą to wystarczy zwiększyć ilość alkoholu kosztem niewielkiej ilości mleka.


  PRZEJDŹ NA FORUM