Cukinia - na bieżąco i na zimę
Wstawiam przepis Romaszki z Fo. Przetestowany, świetny na kanapki.
Ikra kabaczkowaja

3 kg. Cukinii
0,5 kg. Cebuli
10 ząbków czosnku
1 łyżka soli
250 gr. przecieru pomidorowego
100 gr. cukru
100 gr. oleju
2 łyżki octu
250 gr. majonezu
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Cukinie i cebule zetrzeć na grubych oczkach, dodać koncentrat, majonez, olej, wymieszać. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszać żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku.
Dodać sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotować jeszcze godzinę. Za 5 minut do końca dodać ocet. Lekko/krótko zblenderować. Nakładamy do słoików, pasteryzujemy.



  PRZEJDŹ NA FORUM