Zupa z sałaty
2 główki drobno pokrojonej sałaty
1 średniej wielkości posiekana cebula
4 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
4 średniej wielkości obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki
1 liść laurowy
3 łyżki masła
4 szklanki rosołu z kurczaka
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Na dwóch łyżkach masła usmażyć cebulę, selery, ziemniaki z liściem laurowym /5-6minut/
Wlać rosół z kurczaka i gotować, aż ziemniaki zmiękną/ 15minut/
Wyjąć liść laurowy
Wywar wraz z warzywami zmiksować. Utrzymywać w cieple.
Na pozostałej łyżce masła podgrzać sałatę /8minut/
Sałatę włożyć do zmiksowanych warzyw .Dokładnie wymieszać.
Nieustannie mieszając wlać do zupy rozkłócone ze śmietaną żółtka.
Przyprawić solą i pieprzem. Podawać.
Poleca się :
Sałata musi być pokrojona bardzo drobno.


aniołekTo jest przepis z kuchni irlandzkiej
Otrzymuje się tak na oko he, he 6 porcji.


  PRZEJDŹ NA FORUM