Proste przepisy bezmięsne
Od czegoś trzeba zacząć
Małgosiu, jako dania ciepłe , można dać cieciorkę tam, gdzie zazwyczaj dajemy białą fasolę.
Np. cieciorka robiona jak fasolka po bretońsku, gęsta , zawiesista zupa jak fasolowa.
Dodatki mięsne jak boczek ,dobra kiełbasa - dla mięsożerców .
Ze względu na specyficzny smak cieciorka dobrze komponuje się z rukolą i odrobiną miodu. Smaki idealnie się przenikają.
A w sałatkach połączeń do woli, z fetą ,pieczarkami, bakłażanem, pomidorami, oliwkami, papryką.
Ja , mimo ,że chętnie używana jest soja, nie jem jej.
Na prywatny użytek skłaniam się ku teorii, że enzymy Azjatów są przez wieki przyzwyczajone do trawienia soi , nasze niekoniecznie, może być to białko dla wielu niestrawne.
Również ryż, jako największy " kumulator" rtęci i innych metali ciężkich, nie powinien być spożywany w dużej
ilości jako baza diety.
Przekonuje mnie też zasada, aby jeść, co urosło na obszarze, gdzie żyli moi przodkowie, Rzadko sięgam więc po egzotyczne zboża, owoce, grzyby czy owoce morza. Nie służą mi.


  PRZEJDŹ NA FORUM