Babka gotowana |
Składniki: 1/4 kostki margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jaj ½ szklanki mąki pszennej 1 i ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciast Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ciągle mieszając i stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać aromat (użyłam pomarańczowego). Z białek ubić pianę, dodać ją do ciasta i wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do garnka z gorącą wodą, która powinna sięgać do ¾ wysokości formy. Obciążyć formę tak, by nie pływała (wstawiam do 5 litrowego garnka i przykrywam pokrywką). Gotować 90 minut (od zagotowania się wody) na małym ogniu, pod przykryciem. Sprawdzać, czy jest dość wody i w razie wyparowania – uzupełnić wrzątkiem. Po przestygnięciu wyjąć z formy i polać polewą. Osuszoną formę trzymać otwartą w suchym miejscu. Babka jest wilgotna i puszysta. No i nie da się jej przypalić Same zalety. |