Żurawinki


40 dag. mąki(najlepiej 650)
kostka margaryny
20 dag. cukru
1 cytryna
20 dag suszonej żurawiny
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
50 g mielonych migdałów
płaska łyżeczka sody

Mąkę i sodę przesiać na stolnicę,dodać cukier i sól,otartą skórkę z cytryny i 3 łyżki soku.Do suchych składników dodać margarynę i dokładnie posiekać.
Następnie dodać żółtko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto, na koniec dodać żurawinę.
Ciasto podzielić na dwie części i uformować wałeczki,obtoczyć w migdałach,zawinąć w filię .Odłożyć do zamrażalki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Każdy wałek kroić na plastry ok. 2 cm.
Piec ok. 20 min. do zrumienienia

SMACZNEGO





  PRZEJDŹ NA FORUM