Kokosanka


(duża blaszka)
3 jajka,
300 gr cukru (może być 250),
cukier waniliowy albo ekstrakt z wanilii ubijasz razem na jasną piankę.
Dolewasz 500 gr maślanki i 560 gr mąki wymieszanej z 3 łyżeczkami proszku i krótko ubijasz, tylko do połączenia się wszystkiego.
Wylewasz na blachę wyłożoną papierem.
Ciasto posypujesz wiórkami kokosowymi (160gr) wymieszanymi z cukrem (100gr) i cukrem waniliowym albo ekstraktem wesoły.
Wkładasz do nagrzanego piekarnika 175stopni i pieczesz 25-30 min. Musisz obserwować wiórki.
Potrzeba jeszcze 200-250 ml śmietany kremówki zimnej, którą wylewasz na gorące ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Kroisz całkiem wystudzone.
Smacznego.


  PRZEJDŹ NA FORUM