Ciasteczka pieczarki |
250g palmy z murzynkiem 13 łyżek cukru pudru 2,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 łyżeczka sody aromat pomarańczowy kakao Margarynę zmiksować z cukrem, jajkami i aromatem. Mąki z sodą osiać i połączyć z masą tłuszczową miksując na najniższych obrotach. Ciasto zagnieść i włożyć w folię, bo szybko wysycha. Skubać palcami po kawałku, robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem. Małą nakrętkę o średnicy około 5mmm lub końcówkę gwintowaną dekoratora do tortów włożyć do sypkiego kakao i wciskać kolejno w kulki robiąc nóżki. Piec ok. 15min w temp. 175-180 stC. Ciasteczka nie są rumiane po upieczeniu. Z tej porcji wychodzi około 80 grzybków. |