Rozmowy przy kawie (19)
Z mięs tylko takim sposobem,bo wędzarni brak i piekarnik też świnia,odmówił posłuszeństwa..

Wędlina gotowana na kanapki.Podaje jeszcze raz przepis bo wiele osób się upomina oto przepis.Podaje przepis :jak ja robiłem1.na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą.www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm
Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2.nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi.3.natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte.4.dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę soli morskiej,łyżeczkę pieprz młotkowany z kolendrą,łyżeczkę pieprzu ziołowego,na dwa kg mięsa dałem 6 ząbków czosnku zgniecionego w łupinach,3-4 liście laurowe,ziele angielskie 8 kulek pieprz kolorowy 16 kulek,dwie łyżki majeranku,gorczyca łyżka i musztarda dowolna dwie łyżki.5.i gotujemy 5 min od czasu pojawienia się bąbelków dużych i wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO.PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika.

Peklowanie z forum WD.

PEKLOWANIE SZYNEK NA MOKRO

PEKLOWANIE 1 DNIOWE /24h
Wskazana temperatura 4-8stC
1kg mięsa (szynka)
1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli)
-nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie)

PEKLOWANIE 3 DNIOWE /72/h
Wskazana temperatura 4-8stC
1 kg mięsa
1 litr solanki o st 8% ( 0,08 kg peklosoli)
-nastrzyk tak samo jak w pierwszym przypadku

PEKLOWANIE 6 DNI / 144h
Wskazana temperatura 4-8stC
1 kg mięsa
1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)
1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania 10%

Apteczną strzykawką z igłą też można i używamy tej zalewy,w której mięso się peklować będzie.Ja mięso w sobotę nastawie,to pokażę..


Fotka nie moja,ale taki kolorek ma mięsko..




  PRZEJDŹ NA FORUM