Rozmowy przy kawie (18)
Przepis na kurczaka w orzechach??
Nie pamiętam. Ja kiedys nigdy nie musiałam zapisywać, bo miałam doskonałą pamięć, a że straciłam pamięć, to nie posiadam przepisu. Taka sprawa... poruszony
Proponuję nie korzystać z przepisów, tylko samemu stworzyć przepis. I będzie kurczak w orzechach "po waszemu".
Mniej więcej bylo to tak, dusi sie kurczaka bez skóry z przyprawami w tym z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem, potem wyjmuje sie kurczaka z rondla, wyławia wszystkie niejadalne przyprawy i robi sos z tego, co zostało w rondlu, orzechów i słodkiej śmietany (mozna zmieszać z mlekiem), dla zagęszczenia dodaje sie tez odrobine mąki ziemniaczanej. Orzechy włoskie na sos przygotowuje sie nastepująco: Część orzechów sie mieli, a część tylko sieka nożem. Połowę zmielonych sie podpraża na suchej patelni lub w piekarniku i połowę posiekanych tez sie podpraża, ale osobno. Sos: do sosu po kurczaku w rondlu wsypujemy orzechy mielone podprażone i nieprażone, dolewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy, gdy gęstnieje dodajemy posiekane orzechy zarówno te prażone jak i nieprażone. Mieszamy, sprawdzamy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy (to moja osobista rada, bo lepiej najpierw doprawic za mało, a potem poprawić niz od razu doprawić za mocno, bo wtedy "zagłuszymy" smak i aromat orzechów). Wkładamy z powrotem kurczaka, przykrywamy go sosem w rondlu i jeszcze chwilę gotujemy, żeby kurczak lekko przeszedł aromatem orzechów. Łączenie w sosie orzechów surowych z prażonymi daje intensywny orzechowy "podwójny" smak.
Najlepiej smakuje podany ze słodkimi ziemniakami. Na talerzu kładzie sie kawałek kurczaka obficie polewa orzechowym sosem, powinien być gęsty, żeby w żadnym wypadku nie spływał z kurczaka, tylko stworzył na nim "polewę", obok układa sie upieczone w "ósemkach" słodkie ziemniaki, do tego sałata. No i najlepiej białe wino oczko niezbyt "suche", czyli nie za mocno wytrawne, nawet lepiej półsłodkie.


Robiłam tez kiedyś indyka (ale może byc i kurczak) w czekoladzie z orzechami. Dusi sie kurczaka z dodatkiem ciemnego kakao, potem robi gęsty sos z mleka kokosowego z dodatkiem czekolady i orzechów. Nie jest wcale słodkie, ale ma aromat czekolady.


No, oczywiście jest tez kurczak panierowany w mielonych orzechach.


A i jeszcze kurczak nadziewany orzechami panierowany w wiórkach kokosowych. Doskonały na zimno jako przekąska.



A poza tym polecam śledzie po sułtańsku. To mój osobisty przepis, który wymyśliłam na podstawie tzw. Przysmaku sułtana. To śledzie na slodko, ale smakują prawie wszystkim, nawet tym, którzy naogół boją sie eksperymentów kulinarnych i niechętnie próbują czegoś nietradycyjnego u nas. Moje śledzie po sułtańsku -tu sie chwalę na maxxxa oczko robiły furorę oczko



  PRZEJDŹ NA FORUM