Rozmowy przy kawie (18)
    EwaM pisze:

    O kutii nie wspomnę ani słowa, bo to paskudztwo.

No, nie pan zielony
Uwielbiam kutię , wigilia bez kutii ,to nie wigiliawesoły
Nasze menu wigilijne prawie zawsze takie samo , obowiązkowo 13 potraw
- barszcz postny
- uszka grzybowe ( do tego barszczu)
- sos grzybowy z prawdziwków , ewentualnie podgrzybków
- Karp smażony
- karp pieczony z dodatkiem zieleniny i czosnku
- sum smażony
- łosoś w galarecie
- pstrągi z piekarnika polewane białym winem
- sledzie ( co najmniej 2 rodzaje)
- kutia
- strucla makowa
- piernik
- wszystko popijane kompotem z suszu
Jak czasami brakuje potraw do tradycyjnej 13 to wliczamy chleb i herbatępan zielony

Pierogi z kapusta i grzybami są tego dnia , ale jedzone na obiadwesoły
Ogólnie musi być sporo ryb , bo towarzystwo bardzo rybiaste

Dana pytałaś o pasteryzacje bigosu
pierwszy raz tak robiłam , bo zazwyczaj mroże
pasteryzowałam w słoikach litrowych ok. 30 minut


  PRZEJDŹ NA FORUM