Pierogi z soczewicy
Opakowanie soczewicy i mniej więcej tyle samo objętościowo ziemniaków trudno mi określić ile ponieważ robię to na oko Po zmieleniu to widać.Soczewicę (najlepsza jest polska kiedyś kupiłam na bazarku chociaż była prawie dwa razy droższa)gotujemy w lekko osolonej wodzie.Gotuje się dość szybko i trzeba pilnować żeby się za mocno nie rozgotowała,odcedzamy.Ugotowane ziemniaki i soczewicę ciepłe jeszcze przepuszczamy przez maszynkę.Dwie duże cebule zeszklić na tłuszczu.Dodajemy do farszu cześć cebuli,sól, pieprz do smaku.Wystudzić dobrze, wtedy jest lepiej lepić.Ciasto; zawsze do mąki dodaję soli,żółtko(nigdy białka bo białko zatwardza ciasto ) i zagniatam ciepłym mlekiem.Podajemy z resztą cebulki ze skwareczkami.


  PRZEJDŹ NA FORUM