Sos paprykowy prawie jak ajvar
Widzę, że przepis na ajvar zniknął - chyba Beatka prosiła o wykasowanie. Zostały tylko komentarze.
Wstawiam więc swój - Małgosiu jak robisz inaczej to dopisz swój komentarz.
Zastanawia mnie tylko pasteryzowanie - w moim przepisie jest, że gorące do słoików i stawiać na zakrętce.

A to ten przepis:

PIKANTNA PASTA Z PAPRYKI Z PAPRYCZKĄ CHILLI (AJVAR)

3 kg papryki czerwonej
25 dkg papryczki chilli
2 liści laurowe
1 szklanka cukru
2-3 łyżki soli
½ szklanki oleju
½ szklanki octu
2 główki czosnku
600 g koncentratu pomidorowego lub ok. 1,5 - 2 kg pomidorów
Paprykę, papryczki, czosnek przemielić (ewentualnie pomidory), gotować na wolnym ogniu ok. 1 -1,5 godziny aż odparuje sok, gorącą masę wkładać do wyparzonych słoiczków, stawiać na zakrętce


  PRZEJDŹ NA FORUM