Sos paprykowy prawie jak ajvar |
Widzę, że przepis na ajvar zniknął - chyba Beatka prosiła o wykasowanie. Zostały tylko komentarze. Wstawiam więc swój - Małgosiu jak robisz inaczej to dopisz swój komentarz. Zastanawia mnie tylko pasteryzowanie - w moim przepisie jest, że gorące do słoików i stawiać na zakrętce. A to ten przepis: PIKANTNA PASTA Z PAPRYKI Z PAPRYCZKĄ CHILLI (AJVAR) 3 kg papryki czerwonej 25 dkg papryczki chilli 2 liści laurowe 1 szklanka cukru 2-3 łyżki soli ½ szklanki oleju ½ szklanki octu 2 główki czosnku 600 g koncentratu pomidorowego lub ok. 1,5 - 2 kg pomidorów Paprykę, papryczki, czosnek przemielić (ewentualnie pomidory), gotować na wolnym ogniu ok. 1 -1,5 godziny aż odparuje sok, gorącą masę wkładać do wyparzonych słoiczków, stawiać na zakrętce |