Tarta porowa
Przepyszna tarta porowa (wg Michała - http://pesto.art.pl/) - dobra na gorąco (jako danie obiadowe) i na zimno (jako kanapka do pracy dnia następnego)

Ciasto - na bieżąco i na zapas
1 kg mąki pszennej
½ kg masła
niecała szklanka bardzo zimnej wody
5 łyżek oleju
Do dużego garnka albo miski wsypać mąkę i wrzucić masło (zimne i twarde!!!). Posiekać masło nożem na jak najdrobniejsze kawałki - będą one otaczały się mąką. Dodać olej, sporą szczyptę soli i wyrobić ciasto szybko ręką, dolewając zimną wodę. Nie marudzić z ręką w mące, to trzeba zrobić szybko, byle jak, bo masło nie może się rozpuścić - nie jest naszym celem idealne połączenie wszystkich składników, wręcz przeciwnie.
Wody też nie musimy wlać całej, ciasto po chwili zacznie dość dobrze odchodzić od palców i będzie się dawało łatwo uformować w kulę, wtedy koniec z wodą, inaczej jest zbyt rozklejone. Na tę ilość mąki to będzie około szklanki wody.
Ciasto dzielimy na 4 części, 3 zamrażamy (owinięte folią, bądź w specjalnym pojemniku), a jedną odkładamy na 2 godziny do lodówki.

Farsz
3-4 pory
15-20 dag wędzonego boczku lub 3-4 łyżki oliwy
10 dag rokpola lub innego pikantnego sera
1½ szklanki śmietany (18%)
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Białe części porów pokrajać w talarki. Boczek pokrajany w paski lub kostkę wytopić (można go zastąpić oliwą). Wlać do rondla tłuszcz z boczku lub oliwę, dodać pory, odrobinę wody, posolić, przykryć, dusić na średnim ogniu, aż por się trochę zeszkli. Odparować nadmiar wody. Zdjąć z ognia, dodać boczek, wymieszać, przyprawić. Zostawić do ostygnięcia.
Z jajek rozbitych ze śmietaną zrobić polewę; trochę rozcieńczyć mlekiem, przyprawić gałką muszkatołową. Dodać starty ser, wymieszać.

Finisz
Farsz rozłożyć na tarcie, polać polewą. Piec 30-40 minut w temp. 200 st.
Można jeść na gorąco i na zimno.


  PRZEJDŹ NA FORUM