Empanadillas
Są to hiszpańskie pierogi, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczne, sycące.
Ciasto: 1 szklanka wina wytrawnego lub półwytrawnego
1 szklanka wody
1 kostka smalcu
1 kostka masła
mąka "ile ciasto weźmie"
Wodę i wino podgrzewamy, rozpuszczamy w tym tłuszcze, a następnie zasypujemy mąką ciągle mieszając. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt luźna. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce, może być nawet całą noc.

Farsz:
60 dkg mięsa mielonego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, chili, tymianek, czosnek

Mięso podsmażamy dajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy i koncentrat, dusimy.
Ciasto wałkujemy i wycinamy spore krążki (ok. 10 cm średnicy). Lepimy pierogi. Przepis mówi o smażeniu ich na patelni, ja jednak najczęściej piekę je na blasze w piekarniku. Zależy, co kto lubi. Dobre są zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego aniołek


  PRZEJDŹ NA FORUM