Ciasto maślankowe |
Przepis stary jak świat , nawet moja babcia podobne robiła ten przepis pochodzi z Cin-cina , autorką jest Tobatka Ciasto: 1 szkl maślanki 1 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka (całe) 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki) 0,5 szkl oleju 1 cukier waniliowy W oryginalnym przepisie stoi , aby wszystko wrzucić do misy i wymieszać , Ja troszeczkę robię po swojemu . Ubijam jaja z cukrem jak na biszkopt i dopiero do tak ubitej masy dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam . Kruszonka: (po wielu próbach udało mi się trafić na właściwe proporcje) 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki masła , lub margaryny roztopionej Wszystkie składniki należy tak długo ugniatać , aż wyjdzie kruszonka. proporcje tego ciasta są na foremkę 24/30cm pieczemy w 180 stopniach , ok. 45 min. |