Kruche babeczki



200 g masła
370g maki ( 170g mąki pszennej + 200g mąki krupczatki)
szczypta soli
50g cukru pudru
2 żółtka

Obie mąki mieszamy z solą i cukrem ,
Dodajemy posiekane masło ( ja zimne trę na tarce jarzynowej na dużych oczkach)i mieszamy z mąką , dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Gdyby ciasto nie chciało się kleić , to w oryginalnym przepisie proponują wlać 2-3 łyżki zimnej wody
Ja najczęściej pomijam wodę i dodaję jeszcze jedno żółtko.
Tak zrobione kruche ciasto odstawiamy na 1 godz. do lodówki
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm , wycinamy kółeczka i wylepiamy foremki uprzednio posmarowane tłuszczem.
Ja mam foremki o średnicy ok. 5 cm i wychodzi mi średnio 25 babeczek.
Pieczemy w 180 stopniach ( grzanie góra -dół), przez ok 20 min do zrumienienia .

Najczęściej nadziewam masą kajmakową ( kupna w puszce), ale można według własnego uznaniaaniołek

2 puszki masy wykładam do rondelka , dodaję 50g masła ,
wszystko razem podgrzewam mieszając ,aż się połączy .
Można dodać podczas podgrzewania 1 łyżkę kakao na 1 puszkę masy - wyjdzie czekoladowa masa

Do upieczonych korpusów babeczek dajemy na spód 1 płaską łyżeczkę kwaśnego dżemu ( ja daje najczęściej z czarnej porzeczki , lub wiśniowy) ,
nakładamy ciepłą masę i dekorujemy posiekanymi orzechami , lub uprażonymi płatkami migdałów , całość można polać polewą czekoladową

Przepis pochodzi z Cin-Cina autorstwa Agatki


  PRZEJDŹ NA FORUM