In Vino Veritas
Wino powstało, aby radować i czynić ludzi szczęśliwszymi, lecz nie pijanymi
Moi Drodzy, pijemy generalnie to, co nam smakuje i robi dobrze na całego człowieka. Moją intencją nie jest nawracanie nikogo, a jedynie pokazanie, że jeśli pijemy wina, róbmy to świadomie, bo warto.
Nie wierzę jednak, że w noc sylwestrową nie spróbujecie tradycyjnych bąbelków wesoły Niekoniecznie szampana, choć z tą nazwą kojarzy nam się świętowanie nadejścia nowego roku. Pamiętajmy, że szampan to trunek wytwarzany w regionie Szampania, zgodnie z metoda szampańską według zasad apelacji. Pozostałe to wina musujące.Nawet osławione Szampanskoje wesoły
A co to jest ta metoda tradycyjna zwana szampańską? To w skrócie poddawanie wina podwójnej fermentacji: w kadzi i w butelce. Młode wino przelewa się do butelek i dodając odrobinę drożdży oraz cukru pozostawia się na kolejny etap, kiedy to dwutlenek węgla nasyca wino. Wymyślono też sprytny sposób na pozbycie się osadu z butelek: ustawia się je w pozycji nachylonej szyjką niżej i co drugi dzień delikatnie potrząsa i obraca. Ręcznie lub mechanicznie. Osad zbiera się w szyjce, którą zamraża się, a czop lodowy z osadem wyłazi sam pod ciśnieniem po otwarciu butelki. Ten proces po francusku to remuage (moje wolne tłumaczenie: odmulanie bardzo szczęśliwy ) Gdzieś czytałam, że ten przeszlachetny muł z butelek szampana jest używany do produkcji słynnej musztardy Dijon, ale nie wiem, czy to prawda. Wino jest uzupełniane, czasem dodaje się syropu podnoszącego słodycz. To tak w skrócie.
Szampana każdy choć raz w życiu powinien spróbować. Mój osobisty typ to Veuve Clicquot. Pito go także w "Casablance" i "Uczcie Babette" wesoły

Szampan używany do polewania się kierowców Formuły 1 to Moet&Chandon.

A tu taka ciekawostka http://www.portal.swiat-alkoholi.pl/site/?item=38&article_id=43&issue_id=62&SID=96b20dea0a2226af4aa90fea0183f97b

Inne wina musujące w zależności od kraju pochodzenia, nie mogą nosić zastrzeżonej nazwy szampan, więc nazywają się: Cava w Hiszpanii, we Włoszech Spumante, Frizzante, Prosecco,ostatnio coraz bardziej popularna także Franciacorta, w Niemczech Sekt. Inne regiony we Francji także mogą produkować wina musujące np. alzacki Cremant.

Szampańskie stopnie słodkości zaczynają się od extra brut czyli super wytrawnego przez brut, extra dry, sec, demi-sec aż do słodkiego doux.

Szczepy winne to w zależności od rodzaju szampana Chardonnay ( w Blanc de blanc stanowi 100%), Pinot Noir i Pinot Meunier ( w Blanc de noir występują samodzielnie lub w mieszance tych dwóch)

Szampana i inne wina musujące otwieramy z delikatnym "puknięciem" przy usuwaniu charakterystycznego korka, nieeleganckie jest otwieranie z hukiem.

Podajemy oczywiście schłodzone w stosownych kieliszkach. Ja najbardziej lubię te w kształcie wąskiego tulipana.

My w tym, jak w poprzednim roku pijemy katalońską Cavę. Jak widać na etykiecie oznaczona jest jako brut, czyli wytrawna, a taka super wytrawna nazywa się w nomenklaturze dla Cavy brut nature.



Szczęśliwego Nowego Roku!



  PRZEJDŹ NA FORUM