Świąteczne ciasto pomarańczowo-marcepanowe |
Świąteczne ciasto pomarańczowo-marcepanowe (podwójna porcja na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika – szer. 60 cm) Składniki: - 2 litry konfitury pomarańczowej (przepis poniżej) - 300g surowej masy marcepanowej - 200g cukru pudru - 1 kg mąki pszennej - 500g masła ( można oczywiście użyć margaryny ale to właśnie masło decyduje o fantastycznym smaku ciasta) - 150 – 200g cukru - 2 opakowania cukru waniliowego - 8 żółtek - 8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany - 200g bułki tartej - 16 – 20g drożdży suszonych Sposób wykonania: 1) Konfitura pomarańczowa 3 kg obranych i pokrojonych jabłek uprażyć z łyżką masła i powoli odparować nadmiar soku. 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę pomarańczowej dyni również udusić z łyżką masła. 4 duże pomarańcze sparzyć i dokładnie obrać ze skórki, Niewielką część skórki drobniutko posiekać, a miąższ pokroić w kostkę. Jabłka, dynię i pomarańcze wymieszać i nadal powolutku smażyć. Dodać sok z 1 cytryny, cukier waniliowy, imbir do smaku. Przed końcem smażenia dodajemy cukier ale jego ilość zależy od smaku jabłek , pomarańczy i naszego smaku. Z podanej ilości powinny nam wyjść 2- 3 słoiki o pojemności 1 litra każdy. 2) Ciasto ( krucho drożdżowe) Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i suszonymi drożdżami. Dodać masło i dokładnie posiekać z mąką. Zrobić dołek i wlać 8 żółtek oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić tak, żeby otrzymać 2 duże, równej wielkości kulki i jedną małą, którą po rozwałkowani użyjemy do wycinania gwiazdek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia Jedną dużą kulkę rozwałkować tak, żeby dokładnie przykryła dno blaszki. Ponakłuwać i wysypać na powierzchnię ciasta połowę przygotowanej bułki tartej. Bułka wpije nadmiar wilgoci z konfitury i zapobiegnie rozmiękaniu ciasta . Na ciasto wykładamy konfiturę i przysypujemy ją pozostałą bułką tartą. Surową masę marcepanową ( ja kupuję w Lidlu w kostkach 200 gramowych) zagnieść z cukrem pudrem tak, żeby wchłonęła cały cukier. Łyżkę cukru pudru pozostawiamy do podsypania przy rozwałkowaniu marcepanu. Rozwałkowanym płatem masy marcepanowej przykrywamy konfiturę. Rowałkowujemy drugą kulkę ciasta i przykrywamy dokładnie całość łącznie z brzegami. Z małej kulki ciasta, po rozwałkowaniu (grub ok. 5mm) wycinamy gwiazdki, które smarujemy od spodu białkiem i lekko dociskając przyklejamy do ciasta. Całość pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, po czym wkładamy do nagrzanego (180 – 190*C) piekarnika. Pieczemy 40 do 50 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Najlepszy jest szybki lukier z cukru pudru i soku cytrynowego. Smacznego! |