Świąteczne ciasto pomarańczowo-marcepanowe
Świąteczne ciasto pomarańczowo-marcepanowe
(podwójna porcja na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika – szer. 60 cm)

Składniki:
- 2 litry konfitury pomarańczowej (przepis poniżej)
- 300g surowej masy marcepanowej
- 200g cukru pudru
- 1 kg mąki pszennej
- 500g masła ( można oczywiście użyć margaryny ale to właśnie masło decyduje o fantastycznym smaku ciasta)
- 150 – 200g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 8 żółtek
- 8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- 200g bułki tartej
- 16 – 20g drożdży suszonych

Sposób wykonania:

1) Konfitura pomarańczowa
3 kg obranych i pokrojonych jabłek uprażyć z łyżką masła i powoli odparować nadmiar soku. 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę pomarańczowej dyni również udusić z łyżką masła.
4 duże pomarańcze sparzyć i dokładnie obrać ze skórki, Niewielką część skórki drobniutko posiekać, a miąższ pokroić w kostkę. Jabłka, dynię i pomarańcze wymieszać i nadal powolutku smażyć. Dodać sok z 1 cytryny, cukier waniliowy, imbir do smaku. Przed końcem smażenia dodajemy cukier ale jego ilość zależy od smaku jabłek , pomarańczy i naszego smaku. Z podanej ilości powinny nam wyjść 2- 3 słoiki o pojemności 1 litra każdy.

2) Ciasto ( krucho drożdżowe)

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i suszonymi drożdżami. Dodać masło i dokładnie posiekać z mąką. Zrobić dołek i wlać 8 żółtek oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić tak, żeby otrzymać 2 duże, równej wielkości kulki i jedną małą, którą po rozwałkowani użyjemy do wycinania gwiazdek.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Jedną dużą kulkę rozwałkować tak, żeby dokładnie przykryła dno blaszki. Ponakłuwać i wysypać na powierzchnię ciasta połowę przygotowanej bułki tartej. Bułka wpije nadmiar wilgoci z konfitury i zapobiegnie rozmiękaniu ciasta . Na ciasto wykładamy konfiturę i przysypujemy ją pozostałą bułką tartą.
Surową masę marcepanową ( ja kupuję w Lidlu w kostkach 200 gramowych) zagnieść z cukrem pudrem tak, żeby wchłonęła cały cukier. Łyżkę cukru pudru pozostawiamy do podsypania przy rozwałkowaniu marcepanu. Rozwałkowanym płatem masy marcepanowej przykrywamy konfiturę.
Rowałkowujemy drugą kulkę ciasta i przykrywamy dokładnie całość łącznie z brzegami.
Z małej kulki ciasta, po rozwałkowaniu (grub ok. 5mm) wycinamy gwiazdki, które smarujemy od spodu białkiem i lekko dociskając przyklejamy do ciasta.
Całość pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, po czym wkładamy do nagrzanego (180 – 190*C) piekarnika. Pieczemy 40 do 50 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Najlepszy jest szybki lukier z cukru pudru i soku cytrynowego.



Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM