Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe

SKŁADNIKI:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli
300 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 jajko w temperaturze pokojowej

Wymieszaj razem mąkę, kardamon i sól. miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj mąkę - ubijak zamień na płaskie mieszadło lub szybko zagnieć rękoma. Ciasto zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm resztki ciasta formuj w kulę i przed następnym wałkowaniem schładzaj w lodówce. Foremkami wycinaj ciasteczka.

Ciasteczka układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na złocisty kolor 15-18 minut. Studź na kratce.



  PRZEJDŹ NA FORUM