Nie wiem czy dobrze wstawiam przepis ale w razie czego to Dowodzące przeniosą No to jedziemy
1 kg świeżej kapusty 1 szklanka zwykłego ryżu 0,5 kg mielonego (nie solić!) 2 jaja 3 łyżki kaszki mannej sól, pieprz, cebula, przecier pomidorowy
Kapustę drobniutko poszatkować, posolić i odstawić na 40 minut. Mięso, ryż, pociętą cebulę, pieprz i kaszkę manną wyrobić. Dodajemy wyciśniętą z soków kapustę i wyrabiamy. Formujemy gołąbki (średniej lub małej wielkości) Obtaczamy w mące i opiekamy na oleju, na patelni. Przekładamy do garnka. Zalewamy zalewą z 2 kostek rosołowych i przecieru pomidorowego. Dolewamy wody aby zakryć gołąbki. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny
Ja zamiast gotować układam gołąbki do brytfanny, zakrywam i do piekarnika
Smacznego |