Kruche ciasteczka z kokosem (i nie tylko)

SKŁADNIKI
• mąka pszenna 25 dkg
• cukier 10 dkg
• margaryna 12.5 dkg
• żółtka 2 sztuki
• śmietana 18% 2 łyżki
• dodatkowo:
• wiórka kokosowe 5 dkg
• białko 1 szt
Mąkę przesiewamy, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni.
















Efekt końcowy



  PRZEJDŹ NA FORUM