Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Witam przedświątecznie i wklejam przepis na śledzia pod futrem (obowiązkowy u mnie na święta).
Przepis jest Romaszki

Szuba, czyli śledź pod futrem

4 filety śledziowe kroimy w paski (niezbyt małe, powinno je się wyczuwać w daniu)

Wszystko ścieramy na dużej jarzeniówce do osobnych naczyń: gotowane jajka, jabłko, gotowane warzywa - buraczki (kilka jednakowej wielkości), marchewka, ziemniaki, cebule kroimy w piórka i polewamy octem lub sokiem cytryny.

W głębszym i podłużnym naczyniu układamy: połowę pokrojonych filetów, połowę buraczków, majonez, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez, jabłka, cebula (cebula musi być obok jabłka!), resztę filetów, resztę buraczków, grubsza warstwa majonezu.

Uwaga! Buraczków powinno być więcej od innych składników, przynajmniej o połowę. Majonez musi być rzadki, lejący się, najlepiej zrobić samemu odpowiedniej konsystencji lub do sklepowego dodać rzadkiej śmietany, olej, musztardę, sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać, radzę nie robić to blenderem, bo znowu stanie się gęsty.





  PRZEJDŹ NA FORUM