Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Pierniczki Jagi




5jaj
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1 1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg tłuszczu ( ja daje margarynę Palmę)
1/4 szkl. wody
1/2 łyzki sody
1 proszek do pieczenia (20g)
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do piernika ( najlepsza jest Kotanyi , bo nie zawiera maki i jest super korzenna)

Wykonanie
25dkg cukru rozpuścic w garnku na złoty kolor cały czas mieszając i uważając , aby się nie przypalił i nie zrobił ciemno brązowy ,
Odstawić garnek z ognia.
W międzyczasie rozpuścić tłuszcz z miodem i woda w osobnym garnku.
Gdy się rozpuści tłuszcz , garnek z karmelem ponownie wstawić na ogień i po woli wlewać do niego ciągle mieszając gorący tłuszcz .
Chwile pogotować i odstawić do ostygnięcia.
Czasami może po takim łączeniu obu mas zrobić sie tzw. "glut", wówczas trzeba na małym ogniu tak długo mieszać aż się pięknie rozpuści.
Resztę cukru ( 25dkg) ubic z jajami ( jak na biszkopt) az masa zrobi sie gęsta i biała .
Zimną masę miodową wymieszać z mąką , kakao , przyprawami do piernika ,proszkiem do pieczenia i sodą , nast. wlać mase jajeczna i wyrobić dokładnie ciasto .
Nst. oprószyć je maka i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce do następnego dnia .
Pieczemy ok 8-10 min w 170-180 stopniach.

Ciasto może leżakować dosyć długo , ja najdłużej trzymałam prawie 2 miesiące
Pięknie się wałkuje , nawet bez podsypywania mąką , jest bardzo elastyczne.
Jeżeli chcemy aby się błyszczały można posmarować przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.




  PRZEJDŹ NA FORUM