Domowe wyroby wędliniarskie
Iwonko robię podobnie, jak tę wyżej szynkę miodową. Kupuję całego kurczaka, obcinam szyjkę, skrzydełka (to na jakąś zupkę może być. Z reszty wycinam mięso. Piersi kroję, resztę mielę. Dodaję peklosól i dobrze wyrabiam. Odstawiam na kilka godzin (nie musi być na 24 godz.). Potem dodaję resztę (cukier puder lub miód, przyprawy, żelatyna, może być papryka świeża). Wyrabiam i do szynkowara. Z kurczaka wystarczy 2-3 godziny parzenia. Wystudzić, do lodówki na noc, rano wyjmuję z formy i jem na śniadanie. Jeśli nie masz termometru to woda nie może się zagotować, ale musi być dobrze ciepła, a nawet gorąca. Jeśli widzę, że jest za gorąca to dodaję trochę zimnej wody (pół szklanki) i dalej delikatnie pyrka.
To tyle.


  PRZEJDŹ NA FORUM