In Vino Veritas
Wino powstało, aby radować i czynić ludzi szczęśliwszymi, lecz nie pijanymi
Do dań wigilijnych takich jak ryby smażone, czy pierogi z kapustą w zasadzie powinniśmy mieć na podorędziu wina białe bardziej złożone. Ja mam jednak w planach wariant oszczędnościowy i nie będę kupować win droższych niż 30 złotych. Zasadę przyjmuję jedną: wino ma być wytrawne lub ewentualnie półwytrawne. I dobrze schłodzone.
Zatem mamy po pierwsze: francuskiego Gewurztraminera i niemieckiego Gewurztraminera (ten przez "U umlaut"). Pierwszy pochodzi także z Lidla, drugi od internetowego dystrybutora win.
Gewurztraminer to typowy szczep Alzacki, znów wygląd gron może zaskoczyć, bo mają kolor różowo-czerwony.
Wina mają dość wysoką zawartość alkoholu a smak jest owocowy, często w opisach pojawia się owoc liczi. Im grona były bardziej dojrzałe podczas zbiorów, wyczuwalne są smaki ananasa. Charakteryzują się niską kwasowością i to powoduje, że możemy zdziwić się, że wino wytrawne smakuje "słodkawo".
Gewurz uprawiany jest w wielu krajach Europy, ale także Nowego Świata.

Francja, Alzacja, wino półwytrawne:





Niemcy, Nadrenia-Palatynat (Pfalz), wino wytrawne:





To wino akurat posiada apelację Qba,jest to skrót od niemieckiego wyrażenia, które oznacza z grubsza wino jakościowe z oznaczonego regionu. Jest to o stopień lepsze wino od tych oznaczonych jako Tafelwein lub Landwein (to najniższy poziom jakościowy czyli wino stołowe)
Apelacja Qba oznacza, że owoce są zbierane zanim osiągną zupełny stopień dojrzałości, stosuje się zatem dosładzanie podczas procesu fermentacji, aby go pobudzić. Spotkałam się z opiniami, że w tych winach jest "dużo chemii", bo na to pozwala obecne prawo UE, a zatem winiarze prześcigają się w dodawaniu wszelkich polepszaczy.
Wytwórcą jest duży koncern winiarski Kendermanns, ale dla mnie cena 26 zł była na tyle zachęcająca, żeby dać mu szansę.

Jeśli chcecie jednak wybrać wino niemieckie z górnej półki, szukajcie napisu Pradikatswein.

Innym szczepem godnym polecenia jest Chardonnay. Chyba najpopularniejszy na świecie. Grona żółtawo-zielonego koloru. Produkuje się z niego szampan. Wina produkowane z niego charakteryzują się mnogością smaków w zależności od lokalizacji uprawy i tego, czy wino leżakowało w dębowych beczkach. Np. Chablis jest mocno mineralne a wina produkowane przykładowo w Australii są bardzo owocowe.

Ja postanowiłam zaeksperymentować z winem z USA. Może dlatego, że z winami amerykańskimi mam do czynienia niezwykle rzadko ( wina Julio Gallo dostępne w marketach staram się omijać szerokim łukiem).
Tu klasyfikacja jakościowa win także istnieje, ale jest znacznie mniej restrykcyjna niż francuska czy włoska. Póki co nie mam zbyt szczegółowej wiedzy na ten temat wesoły
Wino wygląda tak:





Wino nie jest beczkowane, zatem oczekuję raczej owocowego smaku i aromatu. Producent poleca je jako lekkie, gładkie. Zobaczymy, czy zaprzyjaźni się z polską tradycją wigilijnego stołu wesoły

Jako alternatywę możecie wybrać porządnego wytrawnego Rieslinga z Niemiec czy Alzacji, tu ceny mogą być pokaźne, ale naprawdę warto!


  PRZEJDŹ NA FORUM