Domowe wyroby wędliniarskie
Tak, jak obiecałam wstawiam zdjęcia i przepis mojej świeżej szyneczki.

Szynka miodowa drobiowo-wieprzowa
1 pierś z kurczaka (na mój szynkowar użyłam pojedynczej)- pokrojona w kostkę półtora na półtora cm.
60 dag łopatki wieprzowej (przekręcam przez maszynkę z dużymi dziurami).
1 łyżeczka peklosoli
Dodaję do mięsa i odstawiam na 24 godz. do lodówki.

Na drugi dzień dodaję paprykę (świeża lub ze słoiczka).
100 ml wody mieszam z łyżeczką miodu i łyżeczką żelatyny. Dodaję do mięsa i wyrabiam. Można dodać ulubione zioła (najlepiej własne ususzone lub świeże).
Wkładam mięso do szynkowara. Wstawiam do garnka z wodą z grubym dnem. Podgrzewam do 75-80 stopni C i parzymy przez 3-4 godziny. Następnie zalewam garnek zimną wodą i studzę. Wstawiam na noc do lodówki z szynkowarem. Na śniadanie jest pyszna swojska wędlina.





Robiłam różne kombinacje mięs i zawsze wychodzi bardzo smaczna wędlinka.
Najważniejsze, że może poleżeć w lodówce i nigdy nie jest śliska.
Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM