Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Prawdziwki w cieście
Tą potrawę przejęłam od mojej teściowej.
Całą jesień zbieram prawdziwki i suszę całe kapelusze.Przed świętami moczę i robię ciasto, jak na naleśniki.Na śmietanie albo na piwie [bardziej gęste]. Maczam i smażę na patelni.Potem do piekarnika, żeby były ciepłe, bo muszę usmażyć

Śledzie w cieście
Kawałki wymoczonego śledzia [granica między słonym a dobrym jest cienka wesoły] maczam w cieście [które pozostało wyżej] i smażę.Do piekarnika żeby były ciepłe, bo trzeba smażyć karpia, ale to już wiecie jak. Karpie smaży zięć, a ja się szykuję. To taka nowa tradycja u mnie.

U teściów grzyby były posypywane cukrem i było dobre. U nas jakoś się nie przyjęło.
Na te grzyby i śledzie czekają wszyscy, bo w ciągu roku tego się nie robi.Na zimno na drugi dzień też są dobre, ale mało kiedy zostają.




  PRZEJDŹ NA FORUM