Rozmowy przy kawie (5)
Masę na piernik najlepiej przechowywać w naczyniu szklanym, kamionkowym, bądź emaliowanym (bez odprysków). Po przygotowaniu, masa powinna być trzymana w chłodzie (najlepiej maksymalnie około 10 stopni Celsjusza). Zwykle chowa się ją do lodówki, ale niektórzy ustawiają naczynie z ciastem w pomieszczeniach, w których panuje niska temperatura, np. spiżarniach lub piwnicach.
Najlepiej przykryć naczynie lnianą bądź bawełnianą ściereczką (można nakryć pokrywką od garnka i lekko ją uchylić). Jeśli jednak obawiamy się, że zapachy z naszej lodówki mogą „przejść” do piernikowej masy, można ją również przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
U mnie stoi na balkonie, ale balkon jest od zachodu na piętrze, a dodatkowo - przytulony do ściany. Jak się zrobi za zimno, to dam go do kotłowni, a tam jest około 8 stopni. U mnie ogrzewanie jest gazowe, wiec w kotłowni nie jest za ciepło.


  PRZEJDŹ NA FORUM