Ser podpuszczkowy
Od niedawna odkryłam u nas mleko z automatu i od dwóch miesięcy robię moje własne sery podpuszczkowe.
Nie są trudne w wykonaniu, ale potrzebują trochę czasu.
Oprócz mleka potrzebna jest podpuszczka. Ja kupuję ją u siebie w kraju przez internet. W Polsce dostępna jest na Allegro, lub w innych sklepach internetowych. Np. http://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-serowarskie/1 albo http://www.agrovis.eu/
Dalej potrzebujemy termometr, ja na początku używałam zwykłego do mierzenia gorączki
Jakieś sitko, albo durszlak no i jakieś ściereczli typu tetra, gaza.

Ja najczęściej robię z 10 litrów mleka.
Mleko podgrzewam do temp. ok. 36-38*C


Wlewam odpowiednią ilość podpuszczki ( na każdym opakowaniu jest napisane jakie stężenie na litr mleka). Ja mam podpuszczkę w płynie i producent podaje 4 krople na litr. Przed wlaniem rozpuszczam w niewielkiej ilości wody(ok.50 ml.)
Po wlaniu mieszam dokładnie ok. 3 minut. Przykrywam i zostawiam do utworzenia się galaretowego skrzepu. (Czas tworzenia skrzepu od 30min. do jednej godziny.)
Gotowy skrzep kroję nożem na drobne kawałki.

zostawiam na kilka minut, aż skrzep opadnie

Wyciągam skrzep do sitek,








Zostawiam do obcieknięca na ok. dobę. Co jakiś czas obracam,


Podczas obciekania zawartość koszyków zmiejszyła się o połowę.
Po obcieknięciu daję na kilka godzin do solanki


Wyciągam i po osuszeniu delektuję się pysznym serem, który wykorzystuję na wszelkie możliwe sposoby.
Smacznego


A tu http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/44-kulinaria/121468-domowe-sery?limitstart=0 znajdują się dodatkowe informacje.


  PRZEJDŹ NA FORUM