Rozmowy przy kawie (5)
Przyznaje, że cały dzień nie miałam ani odrobniny czasu tu zajrzeć. Ale dom mam ogarnięty, chilli con carne gotowe, a dodatkowo - solidny gar rosołu, gdyby dzieci miały ochotę. W piekarniku piecze się natomiast szarlotka z budyniem.



Od razu uprzedzam prośby i daje przepis bardzo szczęśliwy

Jabłecznik z budyniem

Składniki:
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła (375 g) – może być pół na pół
- 6 jaj
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g)
- 8 dużych jabłek
Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.
Wstępnie przygotować jabłka: umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu (NIE wynosić w chłodne miejsce).
Miękki tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Blaszkę do pieczenia (u mnie 23×33 cm, ale radzę użyć trochę większej, np. 24×36 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Około 1/3 ciasta wylać do blaszki, ułożyć na nim połowę pokrojonych w plastry jabłek. Zalać tę warstwę wciąż gorącym budyniem i ułożyć drugą część jabłek. Na całość wylać resztę ciasta i równo rozprowadzić. Piec 50-60 minut w temp. 180-190 st.C.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

W cięgu dnia byłam z mym dziecięciem kupić jej buty, bo chciała wziąć moje...Obeszłyśmy też groby w pobliskim mieście powiatowym, w tym wymyłam i ubrałam grób Teścia. Bo jak nie ja to kto? Pytanie oczywiście jest retoryczne.
A z dodatkowych 'atrakcji' tradycyjnie jak co roku wydrążyłyśmy dynię i już stoi sobie w ganku. Niektórzy mają mocno negatywny stosunek do zapożyczania obcych tradycji, a wg mnie nie ma nic złego w wesołej dyńce i dystansie do śmierci.
Środek dyni zamroziłam.

A oto owa wesoła dyńka bardzo szczęśliwy



Zaraz spacer z Okim i mam nadzieję doczytać, co nagadaliście.



  PRZEJDŹ NA FORUM