Kurczak na butelce w majonezie
Składniki:

1 kurczak
4 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka mielona,
1 szklana butelka po 1/2 l śmietanie ( takiej z PRL)

Kurczaka umyć, odciąć skrzydła i szyjkę. Następnie natrzeć przyprawami zewnątrz i wewnątrz. Do majonezu dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszać i dokładnie wysmarować całego kurczaka.
Do butelki wlewamy ok 100 ml wody dodajemy posiekany ząbek czosnku, majeranek, tymianek lub co kto lubi i nakładamy na butelkę przygotowanego kurczaka. Jeśli okaże się, że szyjka została zbyt mocno odcięta i kurczę zjeżdża nam z butelki, należy 2 drewniane szpilki przebić tak żeby oparły się na szyjce. Butelkę z kurczakiem ustawiamy na blaszce z wodą, żeby ściekający tłuszcz nie palił się w piekarniku. Pieczemy kurczaka w temp 180 -190 st. C przez godzinę lub półtorej w zależności od wielkości ptaka. Upieczony kurczak jest soczysty, aromatyczny z cudownie chrupiącą skórką.
Smacznego.


  PRZEJDŹ NA FORUM