Domowe wyroby wędliniarskie
SCHAB SUSZONY (wędlina dojrzewająca)

1 kg schabu oczyszczonego z tłuszczu i błon
16 g cukru
18-20 g peklosoli
2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
2 duże liście laurowe
1 główka czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
inne ulubione przyprawy (ja robię bez kolendry i papryki)

W umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso wklepać cukier, włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 24 godziny. Gdy zbierze się sos należy go odlać, a mięso odwrócić.
Po dobie mięso umyć, osuszyć i natrzeć peklosolą. Wstawić do lodówki na 36 godzin, odlewać powstały sos odwracając mięso.
Po tym czasie mięso znów umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, listek drobno pokruszyć, a czosnek drobno pokroić. Bardzo dokładnie obłożyć przyprawami mięso i wklepać.
Cienką podkolanówkę zawiązać nad palcami, włożyć do niej schab, dobrze naciągnąć i zawiązać. Pozostałą część jeszcze raz naciągnąć i zawiązać.
Suszyć 4-5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu np. przy kaloryferze. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce zawiniętą w lnianą ściereczkę.









  PRZEJDŹ NA FORUM