Pavlowa
To ciasto zwieńczy święta.Wielkanoc i Boże Narodzenie.A to za sprawą białek które zostają z innych wypieków.
Znalazłam zdjęcie z Wielkanocy i tu w wersji z truskawkami.Zimą robimy z borówka amerykańską albo owocami granatu
Przepis z netu ze strony Moje Wypieki
Składniki:

6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)
500 ml śmietany kremówki (lub mniej)
świeże owoce sezonowe

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.

Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.

Smacznego :-).

a tak wygląda u mnie




Dużo się nie zje bo bardzo słodkie ale za ten kremowy środek bezy oddam inne ciasto


  PRZEJDŹ NA FORUM