Placek włoski |
Ten przepis znalazłam lata temu w jakiejś gazecie.Spisałam i robię go bardzo często.Nie może się n ie udać. Zdjęcia niestety nie mam bo zjedzony został zanim baterie sie naładowały 6 jabłek obrać i pokroić w kostkę.Do tego dodać szklankę cukru i [wg.przepisu 1 szkl.] ja daję więcej bakali.Rodzynki,orzechy, skórka co kto ma .Ja najczęściej orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki. Mieszam.Odstawiam na godzinkę [wg przepisu] ja krócej Następnie wbić 3 jajka całe ,wsypać mąkę 2 szklanki wymieszaną z 1 łyżeczką sody i 1 łyżeczką proszku. Wymieszać drewnianą łyżka i wyłożyć na blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku - u mnie ok 180 st około 40 minut. Potem rozkoszujemy się chrupiącymi orzechami,słodkim od rodzynek i wilgotnym od jabłek cieście Smacznego!!!!!! |