Cukinia marynowana

przepis znaleziony na Cin cinie

Cukinie pokroić w podłużne plastry nie grubsze niż ½ cm ( ja lubię nawet cieńsze), posolić i odstawić na ½ godz.
Po tym czasie plastry cukinii wysuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na patelni grilowej z obu stron
( ja ostatnio opiekałam na patelni z powłoką ceramiczną)- trwa to kilka min.
Jak wystygną zalać cukinię marynatą ,
dobrze wymieszać , aby wszystkie plastry pokryły się płynem i odstawicć na kilka godz. ( najlepiej na noc )
po tym czasie jest gotowa do wszamania .

Marynata
Proporcje na ok. 2 średnio-małe cukinie
Ok. ½ szkl. dobrej oliwy ( jak nie mam daję olej Kujawski)
Sok z jednej cytryny
Duży ząbek zgniecionego czosnku
Sól i pieprz do smaku
Łyzka musztardy ,może być sarepska ,( ładnie wyglada Francuska ze względu na całe ziarenka gorczycy)
Proporcje marynaty można dowolnie według własnego smaku zmieniać ( ja daje wiecej czosnku i musztardy , wychodzi wówczas bardziej „czadowa”)


  PRZEJDŹ NA FORUM