Przecier pomidorowy dla leniwców
Pat - a masz blender? Byłoby jeszcze łatwiej bo wkładasz blender do gara i miksujesz nie musząc przekładać kolejnych porcji do robota. A sam pomysł na miksowanie jest świetny. Dzięki skorzystam.

W ramach prac upraszczających przygotowywanie przetworów wymyśliłam sposób na bazę do zupy pomidorowej. Pomidory kroję na części, usuwam zdrewniałe kłykcie (kiedyś pomidory nie miały w sobie tego świństwa), mielę przez maszynkę do mięsa na sitku o średnich oczkach, wlewam do słoików (z użyciem specjalnego szerokiego lejka, do zakupu za parę zł w każdym markecie) i pasteryzuję. Zupa pomidorowa ugotowana z takiej bazy przypomina mi zupę gotowaną przez moją Mamę z letnich pomidorów. Uwielbiam w niej pestki. Proporcje ok. 1.5 litra wywaru i 1 litr bazy pomidorowej. Zamykam bazę w słoikach 0.9 litra i 0.370 litra. Wtedy mam większe pole manewru, gdy potrzebuję dodać jeszcze trochę bazy.


  PRZEJDŹ NA FORUM