Cukinia - na bieżąco i na zimę
I jeszcze przepis na ketchup z cukinii - ten już zjadamy jest pyszny:

KETCHUP Z CUKINI

1,5 kg cukini
0,5 kg cebuli
3 duże czerwone papryki
Cukinię obrać i wydrążyć, paprykę wydrążyć, cebulę obrać – wszystko przemielić przez maszynkę
Dodać 2 łyżki soli – zostawić na 1 godzinę
Całość zagotować, gotować 30 minut, wystudzić, zmiksować na papkę
Dodać:
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
40 dkg cukru
½ szklanki octu
Przecier pomidorowy ok. 500 g lub pomidory – ja dałam przecier
1,5 łyżeczki pieprzu (płaskie)
1,5 łyżeczki Carry
1,5 łyżeczki papryki ostrej
Wszystko zagotować przez około 10 minut, nakładać do słoików i zagotować.


  PRZEJDŹ NA FORUM