Kurki w roli głównej
Czas na grzyby, więc kurki w roli głównej.
Makaron penny z kurczakiem i kurkami
Makaron gotujemy wg przepisu, może być inny ale penny mi najbardziej odpowiada.
i dalej
Dwie piersi z kurczaka pojedynczemogą być też trzy wesoły
myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę mniej więcej 1,5 x 1,5 cm doprawiamy paczuszką przyprawy do kurczaka, smażymy na złoto...
w między czasie :
400-500 g kurek
oczyszczamy, myjemy jeśli trzeba kroimy w mniejsze cząstki
....ja wolę większe kurki, bo łatwiej je umyć a kroję najwyżej na cztery części te naprawdę duże....mamy je "czuć" w daniu
dodajemy do zrumienionego kurczaka, patelnię przykrywamy i czekamy aż zacznie wrzeć...krótko 8-10 minut, jak kurki puszczą sok....dodajemy pojemnik mały śmietany, najlepiej słodkiej 18% ale 30% też będzie dobra,smakujemy doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, mieszamy....jak parę razy zabulgoce...danie jest gotowe, wykładamy na makaron i jemy wesoły
Smacznego !


  PRZEJDŹ NA FORUM