Oberiba....pyszna kalarepka
Czasem mamy nadmiar kalarepki,z którą nie wiadomo co zrobić.Ja gotuję z niej zupę...nie mogę się niej najeść.

Składniki kalarepka z częścią młodych liści,ziemniaki,masło,cebula,koperek,kwaśna śmietana,sól,biały pieprz.

Kalarepę kroimy w słupki,ziemniaki w ósemki,cebulę siekamy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy kalarepkę z cebulą podlewając wywarem z warzyw.W miarę ubywania płynu uzupełniamy go..dusimy do miękkości.Do garnka z wywarem wrzucamy pozostałą kalarepkę,posiekane listki,ziemniaki i gotujemy do miękkości,dodajemy resztę z patelni..ja część miksuję aby zupę zagęścić bo nie używam mąki.Na koniec doprawiamy solą ,pieprzem..wsypujemy koperek i trochę kwaśnej śmietany.....Dla mnie zupa przepyszna...je ją z apetytem nawet mój schabowo-kapustowo-ziemniaczany Mpan zielony


  PRZEJDŹ NA FORUM