NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY Z MĄKI, KASZ I NABIAŁU » SER PODPUSZCZKOWY

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

Ser podpuszczkowy

  
Krzysztofkhn
04.11.2014 21:31:32
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #1973021
Od: 2014-8-1
Dziewczyny !
Ponoć można odtworzyć mleko "od chłopa", na ser, z mleka uhatego.
Wystarczy je zaszczepić / dodać / łyżkę "prawdziwego" zsiadłego mleka.
W mieście jak mam zachciewajkę na kwaśne mleko, to przelewam uhate do słoika i dodaje łyżkę kwaśnej śmietany.
Może ten sposób jest do wykorzystania przy produkcji sera ?
_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
Electra29.03.2024 08:55:59
poziom 5

oczka
  
maria
04.11.2014 22:16:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1973057
Od: 2014-7-13
Muszę i ja się rozejrzeć jednak za mlekiem od krowy .
Prawdę mówiąc nigdy nie zgłębiałam tego tematu , więc do końca tak na pewno nie wiem jak jest.
Beatko gdzie zamawiałaś ? alegro , czy gdzies indziej?
_________________
Moja wymarzona działka
  
Joane
04.11.2014 22:43:29
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1973073
Od: 2014-10-21


Ilość edycji wpisu: 1
Marysiuspróbuj w google wpisać Mlekomaty i twoją miejscowość.
  
Urazka
05.11.2014 00:33:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #1973117
Od: 2014-8-9
Joane, Asiu dziękuję za odpowiedź. We Wrocławiu są mlekomaty ale będę musiała poprosić córkę by przy powrocie z pracy zajechała do najbliższego. Wcześniej jednak muszę zaopatrzyć się w konieczne do "serowarstwa" drobiazgi.
Ewo uwielbiam oscypki a jeśli Twoje smakują tak jak wyglądają to chylę przed Tobą czoło. Od czasu do czasu koleżanka córki podsyła jej takie prawdziwe z gospodarstwa dziadka na Podhalu. Są wprawdzie drogie ale ten smak...
_________________
pozdrawiam, Janina
  
Barabella
05.11.2014 12:34:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1973252
Od: 2014-7-11
Dzięki Wam znalazłam mlekomat w Manufakturze pan zielony bo krowy odkąd rok mieszkam na peryferiach Łodzi, to nie widziałam jeszcze......
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
zuzanna2418
05.11.2014 13:46:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #1973283
Od: 2014-7-11
Krzysiu nie wiem, czy dobrze jeszcze pamiętam ze studiów, ale pod wpływem bardzo wysokiej temperatury (Ultra High Temperature - UHT)zmienia się struktura białka serwatkowego w mleku, które się denaturuje nieodwracalnie. Zatem ser chyba nie ma szans wyjść. Zaszczepienie takiego mleka mlekiem zsiadłym spowoduje odnowienie niektórych kultur bakteryjnych i np. jogurty i kefiry można z UHT robić, bo to kwestia dodania odpowiednich szczepów mikroflory. Choć po obróbce termicznej w 135C jednak mleko traci pewne walory odżywcze.
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
asia3368
05.11.2014 15:00:13
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie

Posty: 169 #1973329
Od: 2014-7-14
Oj jak smacznie te Wasze sery wyglądają. Ja też zamówiłam na all jakiś czas temu podpuszczkę. Pierwsza próba z mleka z rynku od "baby" nie udana. Za mało dałam podpuszczki(mimo że, tak jak etykiecie). Druga próba z mleka świeżego ze sklepu (Piątnica)wyszedł, ale o dziurach jak w Waszych pomarzyć mogłam. Może faktycznie za często go obracałam. Trzecia próba - wygląd może nie super, ale fajny, dziurki nawet były, ale na drugi dzień zaczął wydzielać jakiś dziwny zapach zdziwiony. Na trzeci to go wywaliłam bo jak otwierałam lodówkę to mi się mdło robiło.
Nie wiem co źle poszło.Może tej podpuszczki mi się za dużo kapnęło? Nie wiem.
A dodajecie może do tych serów w czasie produkcji kefir czy te granulki co razem z podpuszczką sprzedają?
_________________
Pozdrawiam Asia
  
asia3368
05.11.2014 15:19:11
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie

Posty: 169 #1973347
Od: 2014-7-14
A korzystacie z tych chust niebieskich serowarskich?. Mi jakoś źle w tym się odcedzały sery, lepiej przez zwykłą gazę.
_________________
Pozdrawiam Asia
  
Joane
05.11.2014 15:55:47
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1973387
Od: 2014-10-21
Ja czasami daję kefir, ale nie zawsze. Na początku używałam zwykłych sitek i lnianej ściereczki, kupionej razem z podpuszczką. Nie znam tych niebieskich chust. Obecnie chusty daję do tych większych koszyków a do małych nie potrzeba.
Nie mam pojęcia czemu cuchnął ten ser. Mi się nigdy to nie zdarzyło.
Basiu fajnie, że znalazłaś u siebie mlekomat.
  
cyganka77
05.11.2014 16:27:32
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1973410
Od: 2014-7-11
Z tymi dziurami w serze to jest dziwna sprawa. Mi specjalista tłumaczył, że najlepiej, gdy nie ma ich w ogóle. We wtorek, gdy oglądałam sery na rynku to też nie miały dziur, ale te to na pewno hurtem robione i przewracane. Ja to z doskoku, bo praca. Miałam robić jutro i przekręcać często. Okazało się, że muszę zrobić dziś, bo jutro muszę zostać w pracy dłużej.
Robiłam już wiele razy i nigdy nie śmierdział dziwnie. Zawsze wychodzi, tylko ta ilość dziur wesoły.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
asia3368
05.11.2014 16:38:27
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie

Posty: 169 #1973417
Od: 2014-7-14
Myślę, sobie czy ten smród to nie wina mleka. Następnym razem spróbuje z mleka z mlekomatu zrobić.
_________________
Pozdrawiam Asia
  
Electra29.03.2024 08:55:59
poziom 5

oczka
  
Krzysztofkhn
05.11.2014 18:32:11
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #1973460
Od: 2014-8-1
Zuziu !
Miałem na działce sąsiadkę, która miała prawie nie ograniczony dostęp do mleka uhatego.
To ona właśnie przechowywała w lodówce słoiczek z kwaśnym mlekiem "prosto od krowy" i szczepiła nim uhate przyniesione z pracy.
Na tej bazie robiła twaróg i twardy ser biały.
Chemie i biologie, to ja skończyłem na poziomie liceum i w czasach kiedy nikt nawet nie myślał o procesie UHT. O procesie " denaturuje nieodwracalnie" nie wiem ni grama. Pogooglałem i wygląda, że masz racje, ale wiem też ponad wszelką wątpliwość, że sąsiadka ser z uhatego mleka robiła.


_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
cyganka77
20.11.2014 17:10:35
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1987620
Od: 2014-7-11
Chciałam pochwalić się swoim serkiem a'la korycińskim. Ostatnim razem robiłam z czosnkiem niedźwiedzim. Dziś odcieka z czarnuszką. Pokażę ten poprzedni, bo dzisiejszy jeszcze na sitku.

Tutaj jeszcze odcieka.
Obrazek

A tu po wyjęciu z solanki i rozkrojeniu.
Obrazek

Smacznego!
_________________
Aśka
Po godzinach
  
maria
20.11.2014 19:05:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1987720
Od: 2014-7-13
Ale kusicie tym serem , a ja ciągle mleka nie mamsmutny
_________________
Moja wymarzona działka
  
MalaMi
27.02.2015 19:55:42
Grupa: Użytkownik

Posty: 15 #2055354
Od: 2014-9-1
Może trochę się zbłaźnię... ale zapytam.Jak smakuje taki ser? tzn czy bardzo przypomina taki zwykły twarogowy?Coraz bardziej buntuję się przeciwko tym sklepowym żółtym serom.Moze macie jakieś ciekawe pomysły na zrobienie żółtego sera?
  
Barabella
27.02.2015 23:38:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2055503
Od: 2014-7-11
Ja z kolei mam pytanie: do tej solanki to w koszyczkach trzeba włożyć?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
cyganka77
28.02.2015 07:37:22
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #2055556
Od: 2014-7-11
Ser podpuszczkowy ma inny smak niż twarożek (przynajmniej ten, który robię - a'la koryciński). Niektórzy mówią, że bardziej przypomina bundz. Smak zależy od dojrzałości ser. Mój po raz pierwszy dojrzewa tydzień, zawsze był zjedzony, a tym razem nie pozwoliłam i chcę zobaczyć, jak będzie smakował w późniejszym czasie. Smakuje bardzo dobrze na zimno, a również na ciepło (do pizzy, zapiekanek).

Basiu jeśli chodzi o solenie to możesz włożyć do solanki z koszyczkiem. Ja ostatnio solę na sucho. Obkładam dużą ilością soli z jednej strony, a potem z drugiej i nie bawię się już w robienie solanki.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
MalaMi
19.02.2016 11:32:31
Grupa: Użytkownik

Posty: 15 #2242007
Od: 2014-9-1
Natchniona tymi apetycznymi zdjęciami kupiłam podpuszczkę i robiłam taki serek ala~koryciński.Pychota! ale... chyba cos ta podpuszczka ostatnio słabiej działa, bo mleko niezsiada mi się.Podpatrzyłam tu sposób na zalewany twarożek.Robi furoręaniołek.
  
Electra29.03.2024 08:55:59
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 2 / 2    strony: 1[2]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY Z MĄKI, KASZ I NABIAŁU » SER PODPUSZCZKOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny